Aan de kant gezet

Wat er al een tijdje zat aan te komen is een tijdje geleden op een zondagmorgen gebeurd.

We hadden gewerkt op een fuif in Torhout en toen we daar vertrokken om 6 uur hadden we ongeveer 160 km af te leggen. Gezien het vroege uur en het weinige verkeer besloot ik om de cruise control op 160 km/h te zetten en rustig huiswaarts te rijden.

Terwijl mijn collega’s zaten te slapen reed ik dus aan een gezapig tempo huiswaarts hierbij auto’s die minder snel reden voorbijstekend. Eén van die wagens die ik voorbijstak – een blauwe peugeot – begon opeens te versnellen en bleef mij volgen. Ik dacht dat dit iemand was die er niet goed tegen kon om voorbij gestoken te worden en schonk er verder geen aandacht aan.

Maar 15 kilometer verder was die wagen mij nog altijd aan het volgen. Toen begon het mij te dagen dat het misschien een anonieme wagen van de politie kon zijn en besloot ik er op te letten of hij mij echt wel volgde. En inderdaad. Als ik van rijstrook veranderede (uiteraard met pinker – ik ben tenslotte een beschaafde bestuurder) deed hij dat ook zodat hij altijd in hetzelfde vak reed als mij.

Na 20 kilometer was ik er dus zeker van dat het politie was en besloot ik mijn snelheid te minderen naar de toegestane 120 km/h en zoals te verwachten kwam de Peugeot naast mij rijden en de bestuurder was inderdaad een politieagent in uniform en ik kon ook duidelijk de camera op het dashbord zien staan. De agent deed teken dat ik snelheid moest minderen en kwam daarna voor mij rijden. Blijkbaar waren we vlak bij een afrit en de Peugeot reed deze op en na even te twijfelen belsoot ik om hem te volgen. Ik stopte achter de Peugeot en toen de agent uitstapte deed ik hetzelfde om mijn portefuille uit de koffer te nemen. Nog voor ik dit kon doen sprak de agent mij aan:

Agent: Goedemorgen meneer. Zoals u misschien weet is de snelheid nog steeds beperkt tot 120km/h.
Wim: Ik weet het meneer de agent, ik was in fout.
A: Gelieve als u verder rijdt de verkeersregels te respecteren. Ik weet dat er weinig verkeer is en dat dit uitnodigd om sneller te rijden, maar de verkeersregels moeten nu eenmaal nageleefd worden. Nog een prettige dag.
W: Voor u ook.

En ik kon verder rijden zonder boete. Straf eigenlijk, maar ik ben er natuurlijk dankbaar voor. Er zijn dus toch agenten die de wet niet naar de letter interpreteren maar een beetje menselijk zijn.

8 thoughts on “Aan de kant gezet”

  1. Zo hoort het ook. Wist je dat ik voor zoiets mijn rijbewijs kwijt kan spelen (vanaf september), aangezien mensen die geen 2 jaar hun rijbewijs hebben maar 30 km/h sneller mogen rijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge