Ik geef het toe, ik heb me laten vangen als een kind van 10 jaar.
Een tijdje geleden promootte ik hier nog Blackle als een milieuvriendelijk alternatief van Google.
Maar niets blijkt dus minder waar. Na een opmerking van een kritische collega heb ik het eens dieper bekeken en nu blijkt het dus gewoon een opzet te zijn om geld te verdienen door de mensen om te tuin te leiden.
Een eerste onderzoeksdaad naar de registratie van de domeinnaam blackle.be op dns leverde het volgende op:
Domein details
Domein
Naam
blackle
Status
Geregistreerd
Registratie
31 juli 2007
Laatste wijziging
31 juli 2007 10:48
Licentienemer
Naam
Tom Cannaerts
Taal
Nederlands
Onsite contactpersonen
Naam
Cannaerts Tom
Taal
Nederlands
Technische contactpersonen van de registrar
Naam
DOMAIN ADMINISTRATOR
Organisatie
PLEASE USE THE ONSITE CONTACT FOR
ISSUES WITH A DOMAIN NAME
Taal
Nederlands
Adres
Dorp 35 A
2242 Pulderbos (Zandhoven)
België
E-mail
dns-registrations@in.nl
Registrar
Organisatie
Are you IN for business?
Website
www.inforbusiness.com
Nameservers
ns1.sparkle-it.nl
ns2.sparkle-it.nl
Duidelijk een andere bedrijf dan Google. En ook andere nameservers. Google heeft namelijk z’n eigen nameservers als ik me goed herinner.
Daarna heb ik er even de broncode op na getrokken en daarin zag ik het volgende staan:
<!– Search Google –> <center> <form method=”get” action=”http://www.blackle.be/search” target=”_top”> <table bgcolor=”#000000″> <tr><td nowrap=”nowrap” valign=”top” align=”left” height=”32″> <label for=”sbi” style=”display: none”>Voer uw zoekwoorden in</label> <input type=”text” name=”q” size=”31″ maxlength=”255″ value=”" id=”sbi”></input> <label for=”sbb” style=”display: none”>Zoekformulier verzenden</label> <input type=”submit” name=”sa” value=”Google zoeken” id=”sbb”></input> <input type=”hidden” name=”client” value=”pub-9889533886296254“></input> <input type=”hidden” name=”forid” value=”1″></input> <input type=”hidden” name=”channel” value=”0166258923″></input> <input type=”hidden” name=”ie” value=”ISO-8859-1″></input> <input type=”hidden” name=”oe” value=”ISO-8859-1″></input> … <input type=”hidden” name=”hl” value=”nl”></input> </td></tr></table> </form> </center> <!– Search Google –>
Vooral het stukje <input type=”hidden” name=”client” value=”pub-9889533886296254“></input> laat duidelijk blijken dat het over Adsense zoeken gaat. M.a.w. wordt Blackle gewoon gebruikt om geld te kunnen verdienen onder het voorwentsel van milieubewustheid. Wat ik eigenlijk een beetje laag bij de grond vind.
Eerst heb ik jullie dus opgeroepen om van deze pagina gebruik te maken, nu roep ik jullie dus terug op om geen gebruik te maken van deze pagina.
Ik vraag me trouwens af of Google weet heeft van deze praktijken?
Recent Comments