Walloniërs

In deze tijden van communautaire crisis wordt er veel gezegd over onze zuiderlijke mede-belgen. Het ene woord hoger dan het ander. En nooit erg positief. En wat mij betreft, mag het gerust eens anders.

Neem nu vandaag. Ik wou een paar kilometer los rijden naar een intensiever fietstochtje van gisteren dus besloot ik vanuit Tienen te vertrekken en het fietspad naar Namen te nemen. Een beetje bergoplopend naar ginder en uiteraard bergaf lopen om terug te komen. Lekker rustig rijden, wat moet een mens meer hebben.

Vlak nadat je in Hoegaarden het fietspad bent opgedraaid kom in het Waalse landsgedeelte terecht. En opeens begroeten de mensen je. Spontaan! Ik been geen enkele fietser tegengekomen die niet vriendelijk bonjour zei. Of toch. Eén vrouw zei niets, maar die reed in een outfit van Ferreyn, dus ik verdenk ze van Vlaams te zijn.

En niet enkel de fietsers zeggen vriendelijk gedag. Ook de wandelaars, de eenzame inline-skatester en de ouderen op de bankjes. En om het helemaal af te maken heb ik geen enkele keer moeten wachten om een straat over te steken. Elke auto die mijn pad kruiste stopte en liet mij galant over. Zelden gezien. Waarom kan het hier aan deze kant van de taalgrens niet. Op dat gebied kunnen we nog iets leren van de Walloniërs.

Trouwens, het losrijden is uiteindelijk een tochtje van 66 km geworden met een gemiddelde van 29,9 km/h

3 thoughts on “Walloniërs”

  1. Als “halve” waal en woonachtig bij taalgrens kan ik dit enkel bevestigen.
    VB-NVA.. mode on: Ze groeten u om u te bedanken voor de geldtransfers /VB-NVA.. mode off

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge