Winterbanden

Het gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt ben ik niet te beroerd om het toe te geven: ik had ongelijk!

Toen ik begin dit jaar schreef dat ik niet overtuigd was van het gebruik van winterbanden zat ik er dus lelijk naast.

Omdat ik een nieuwe auto heb, had ik ook recht op winterbanden. En eerlijk gezegd heb ik getwijfeld om er te laten zetten. Een hele winter lopen roepen dat winterbanden voor jeanetten zijn en dan een jaar later er zelf laten steken is op z’n minst discutabel te noemen. Maar kijk, ik heb mijn trots aan de kant gezet. Want ik wou toch wel eens laten zien dat het echt niet zo veel verschil maakt. En nu moet ik dus mijn woorden intrekken.

Nu de eerste sneeuw van deze winter gevallen is, kan ik zeggen dat winterbanden wel degelijk verschil maken. Bij iets te veel gas geven, slippen de wielen van mijn A4 nog steeds door – al ligt dit meer aan de auto dan aan de banden – maar het stoppen op sneeuw is echt een immens verschil. Proef-op-de-som-gewijs probeerde ik gisteren om stevig te remmen tegen een snelheid van 70 km/h op een ondergesneeuwde steenweg (mind you, er reed niemand in mijn buurt) en Ami kwam vlot tot stilstand zonder een schuiver van de wielen. Met dank aan de winterbanden.

Ook bij het rijden voel ik dat de banden meer grip hebben dan gewone banden. Met de vorige auto moest ik er niet aan denken om 70 km/h te rijden, al was het maar om de banden te testen. Maar nu ging het dus vlot. En dus kom ik op een punt waar ik wel bij blijf: winterbanden zorgen voor een vals gevoel van veiligheid.

Toegegeven, de grip is beter dan met een gewone band, maar dat wil niet zeggen dat het rijgedrag niet aangepast dient te worden. En omdat je met winterbanden minder het gevoel hebt dat het alle momenten fout kan gaan, lijkt het me niet onmogelijk dat mensen minder snel aangepast zullen gaan rijden.

Conclusie, winterbanden maken wel degelijk een verschil, maar dan wel in combinatie met aangepast rijgedrag.

3 thoughts on “Winterbanden”

  1. Eindelijk…. 😉

    Al die macho’s die winterbanden afkraken moeten eerst eens zelf de test doen. Ik heb vandaag 3 ongevallen zien gebeuren en steeds met kleine wagentjes (genre oude clio’s en fiesta’s) met zeer waarschijnlijk zomerbandjes op.

    Met mijn winterbanden geen enkel probleem om met aangepaste snelheid door de sneeuw te kunnen rijden.
    Herman´s last blog post ..sneeuwchaos en dan takelen

  2. da’s toch normaal, elke voertuigbestuurder weet toch dat hij zijn rijstijl moet aanpassen vlgs de weeromstandigheden, je gaat toch ook niet met spijkerbanden rijden in het putteke van de zomer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge